Siden slutningen af 2015 har bedene i vores køkkenhave været dyrket uden at kultivere jorden i traditionel forstand. Altså uden at grave jorden i bedene igennem i løbet af vinteren og eventuelt tilsætte organisk materiale.
Efter at have læst stort set alle bøger af den engelske have-orakel Charles Dowding besluttede jeg, at det måtte være måden at gøre det på.
I stedet for at kultivere jorden, tilføres et lag organisk materiale (kompost, komposteret møg eller lignende) ganske enkelt bare ovenpå jorden. Og så kan man ellers plante og så direkte i det.
Metoden efterligner naturen - Og naturen er som bekendt ganske produktiv. Tænkt bare på en dansk bøgeskov. Her tilføres organisk materiale til skovbunden om efteråret, når løvet falder af træerne.
I køkkenhaven fjerner vi imidlertid en væsentlig del af vækstsæsonens produktion, når vi høster vores afgrøder, så derfor et det nødvendigt at tilføre ekstra. Men der er tale om relativt beskedne mængder, og en af de afgørende fordele er, at man kan bruge sin energi på noget andet end opslidende gravearbejde.
Her er jeg i gang med at tilføre kompost i december, efterhånden som der bliver ledig plads i bedene. |
Der findes mange skrøner i haveverdenen, som Charles Dowding afliver fuldstændigt. F.eks en meget sejlivet skrøne om, at gulerødder og andre rodfrugter behøver en jord, som er løsnet i dybden, samt at tilførsel af gødning giver forgrenede rødder.
En pastinak med en pælerod taler vel for sig selv :-) Naturen sørger nemlig selv for en jordstruktur, som pælerødderne sagtens kan trænge igennem, også hvor udgangspunktet er fed ler.
Du kan læse mere om metoden i Charles Dowdings fremragende havebøger, samt finde hans videoer på YouTube. Både han og hans partner Stephanie Hafferty har desuden super gode blogs, som er værd at følge, samt en meget aktiv facebook-gruppe ("No dig gardening - Undug").
Charles og Stephanie er desuden eksperter i, at holde produktionen af grønt kørende henover hele året, og alene af den grund er deres ressourcer også værd at tage et nærmere kig på.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar